Microsoft Dynamics CRM Finland

Suomenkielistä tietoa Microsoftin asiakkuudenhallintajärjestelmästä

Update Rollup 12: enemmän kuin hotfix-päivitys

Microsoft julkaisee n. 8 viikon välein Update Rollup -päivityspaketteja Dynamics CRM -tuotteelle. Tyypillisesti nämä paketit sisältävät hotfix-päivityksiä, joissa korjataan sovelluksesta löytyneitä bugeja ja parannetaan nykyisten toiminnallisuuksien luotettavuutta. Toisinaan UR-paketeissa tuodaan kuitenkin CRM-järjestelmään kokonaan uusia ominaisuuksia, jotka saattavat muutttaa olemassa olevia toiminnallisuuksia.

Update Rollup 12 on päivitys, joka sisältää hyvin merkittäviä muutoksia CRM-sovellukseen. Kyse ei ole pelkästä bugien korjauspaketista, vaan tässä julkaisussa luodaan perustaa seuraavan sukupolven Microsoft Dynamics CRM -käyttökokemukselle. Vuodesta 2003 ja versiosta 1.0 lähtien Microsoftin CRM-sovellus on tukenut ainoastaan saman yrityksen Internet Explorer -selainta. Tämä on aiheuttanut kasvavassa määrin haasteita modernissa tietotyöympäristössä, jossa sovelluksen käyttäjillä voi olla edessään yhtä hyvin IE kuin Chrome, PC siinä missä Mac. Kauan odotettu ja kertaalleen jo lykätty moniselaintuki eli cross-browser support on nyt viimein todellisuutta Update Rollup 12:n julkaisun myötä.

Microsoft Dynamics CRM selaintuki

Virallisesti tuetut selaimet löytyvät tästä Microsoftin knowledge base -artikkelista. Uuden Windows 8 -käyttöjärjestelmäversion käyttäjien on hyvä huomioida, että Internet Explorer 10 on tuettu vain desktop-tilassa, ei kosketuskäyttöön optimoidussa modern-versiossa (”Metro IE”). Lisäksi esim. Chrome tai Firefox ovat tuettuja Windows-käyttäjille, kun taas Mac OS X -käyttäjille vain Safari on virallisesti tuettu selain. Käytettäessä ei-tuettua selainta saatetaan käyttäjä ohjata karsittuun Mobile Express -näkymään, joka on tarkoitettu mobiililaitteiden selaimille. Tarkempia tietoja järjestelmävaatimuksista löytyy TechNet-artikkelista ”Microsoft Dynamics CRM 2011 web application and mobile device requirements”.

Osana laajennettua selaintukea Microsoft on toteuttanut uudelleen lukuisia järjestlemän toimintoja, jotka aiemmin olivat käyttäneet vain Internet Explorer -selaimen tukemia teknologioita (esimerkiksi .htc-komponentit). Käyttöliittymän uudistuessa merkittävästi Update Rollup 12:n yhteydessä moni aiemmin toteutettu JavaScript-pohjainen käyttöliittymätoimintojen laajennus saattaa rikkoutua. Ongelmia aiheuttavat laajennukset on jaettavissa kahteen luokkaan:

  • Aiemmasta CRM 4.0 -versiosta siirretyt skriptit, joita ei ole CRM 2011 -päivityksen yhteydessä muunnettu käyttämään uuden version Xrm.Page-rajapintaa. Lisätietoja crmForm -> Xrm.Page -siirtymästä löytyy SDK-artikkelista Upgrade Scripts to Microsoft Dynamics CRM 2011. Nämä skriptit eivät UR12:n jälkeenkään toimi muissa selaimissa kuin Internet Explorerissa.
  • Ei-tuetut laajennukset, jotka käyttävät hyväkseen sellaisia toimintoja, mitä Microsoft ei ole Dynamics CRM SDK:ssa dokumentoinut. Nämä skriptit eivät UR12:n jälkeen välttämättä toimi millään selaimella.

Kuinka CRM-ympäristön ylläpitäjä voi tunnistaa mahdollisesti päivityksen myötä rikkoutuvat laajennukset, jotka vaativat muutostoimenpiteitä? Microsoft on julkaissut Custom Code Validation Tool -nimisen työkalun, jolla voi tarkistaa CRM-organisaatiossa käytössä olevat skriptit yhteensopivuusongelmien varalta (täällä käytännön esimerkkejä). Kyseessä on CRM 2011 -ratkaisupaketti, joka voidaan importoida organisaatioon (Asetukset – Mukauttaminen – Ratkaisut – Tuo).

CustomCodeValidationToolConfigPage

Custom Code Validation Tool tarjoaa käyttöliittymänsä vasemmassa yläkulmassa listan kaikista niistä CRM-organisaation asennetuista web-resursseista, jotka voivat sisältää JavaScriptiä. Valitsemalla kyseisen web-resurssin näkee työkalun alalaidassa listan skripteistä mahdollisesti löytyvistä ongelmista. Itse skriptissä näkyvät sinisellä kohdat, jotka voivat aiheuttaa sovelluksen toimintavirheitä Chrome, Safari ja Firefox-selaimella. Punaisella näkyvät kohdat voivat aiheuttaa virheitä myös Internet Explorer -selainta käytettäessä Update Rollup 12 -päivityksen asennuksen jälkeen.

CustomCodeValidationToolResults

On hyvä pitää mielessä, ettei työkalu välttämättä pysty tunnistamaan kaikkia ongelmakohtia CRM-organisaatioon asennetuissa JavaScript-pohjaisissa laajennuksissa. Myöskin osa löydetyistä virheistä saattaa olla ns. ”false positives”, eli virhemerkintä ei välttämättä näy CRM-sovelluksen toiminnan virheenä. Joka tapauksessa jokainen päivitettävä Microsoft Dynamics CRM -organisaatio on erittäin suositeltavaa tarkastaa Custom Code Validation Toolin avulla. Jos mahdollisia ongelmakohtia löytyy, tulee näiden aiheuttajat seuraavaksi kohdentaa käytetyn web-resurssin perusteella CRM:ssä käytettyihin mukautettuihin toimintoihin ja arvioida niiden muutostarve tapauskohtaisesti.

Kuten aina Update Rollup -päivitysten yhteydessä, järjestelmän toimintavarmuuden takaamiseksi uusimmat päivitykset kannattaa aina asentaa aluksi erilliseen testiympäristöön, jossa voidaan testata yrityksen eri käyttäjäryhmien kannalta keskeisten CRM-toimintojen virheettömyys. Käytäntö on osoittanut, että harvoin kannattaa olla aivan ensimmäisten joukossa asentamassa viimeisimpiä hotfixejä omaan CRM-ympäristöön. Odottamalla muutama viikko Update Rollup -päivityksen julkaisun jälkeen ja tarkistamalla muilta käyttäjiltä/kehittäjiltä saatu palaute esim. MSDN-foorumeilla tai kulloisenkin päivityksen TechNet Wiki -artikkelissa on helpompi arvioida päivityksen asennukseen liittyvät riskit ja hyödyt.

CRM Online -pilviversiota käyttäville asiakkaille Update Rollup 12:n toiminnot sisältävä December 2012 Service Update -päivitys (koodinimi CRM Polaris) on tulossa saataville Microsoftin mukaan tammikuun aikana. Tähän aiheeseen palataan blogissa myöhemmin, kun päivitys on julkaistu. On hyvä huomioida, että em. JavaScript-yhteensopivuusongelmat koskevat niin CRM Online -että CRM on-premise (oma palvelin) -versioiden käyttäjiä.

Lisäys 5.2.2013: Microsoft Dynamics CRM Support Blogissa on julkaistu kattava artikkeli CRM-järjestelmänvalvojille, jossa listataan Update Rollup 12:n mukana tulleita muutoksia ja bugeja, joista löytyy Microsoftin KB-artikkeli. Tämä on suositeltavaa luettavaa kaikille päivityksen testaamiseen valmistatutuville, jotta omaa organisaatiota koskettavat asiat pystytään tunnistamaan mahdollisismman kattavasti ennen päivityksen asennusta.

Mainokset

2 responses to “Update Rollup 12: enemmän kuin hotfix-päivitys

  1. Paluuviite:Office 365 -päivitys ja Dynamics CRM dokumentinhallinta | Microsoft Dynamics CRM Finland

  2. Paluuviite:Uusi CRM 2011 -päivityspaketti Update Rollup 11 -ympäristöihin: Critical Update | Microsoft Dynamics CRM Finland

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: